Pages

وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَىٰ تَنفَعُ الْمُؤْمِنِينَ

Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman

–Az-Zaariat: 55

fitnah kepada diri sendiri


Assalamualaikum w.b.t & Salam sejahtera kepaaada seeeemua :)

Hari ni hari Jumaat 21 Dzulhijjah 1432 Hijrah.... semalam 17 November setel part 1 utk PSM..dengan terhantarnye form 1(A) ..alhamdulillah..walaupun rase2nye akan 'hentam' minggu depan..23 November ni presentation plak..harap2 semua urusan dipermudahkan Allah..ameen ;)

ehh ok2 topik sebenar..fitnah kepada diri sendiri..hmm tajuk ni pun terfikir lepas terbaca wall home fb.. kena pulak dengan situasi yg dialami oleh aku sendiri...jom baca quote dibawah....

Dalam FB, kita dikenali dengan apa yang kita tulis. Jika baik, baiklah pandangan orang, jika buruk, buruklah jadinya. Maka elakkanlah diri diburuk-burukkan..(Cahaya Taubat,2011)


Cahaya Taubat tu nme fb..bukan dlm list friend pun..tp keluar gk kt wallhome post sbb ade kawan yg komen..kwn yg komen tuh,,dia komen nih....

Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan, maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab (Cahaya Syuhada,2011)

Sangat kena kan?hmmm jadi mmg kena dengan situasi diri sendiri...wuwuwu...mungkin dlm diri ni nak kate mcm nih; "heyyy ko ape pasal nk nilai aku dari status2 akuu?kt fb je pun.." tapi hakikatnye,kita sendiri yg mengundang jadi begitu. Itu kalo kite tulis bnde baik2 kt fb..tp kt dunia nyata kita bukan begitu pun.....payah jugak,tp xpe la jugak..bukan pe..sekurang2nye MASIH ade nilai2 yg baik pada diri seseorang itu kn :)

Tanggapan setiap manusia..kita kena hadapi...bace saje kisah Luqman al-Hakim..macam2 tanggapan manusia....letak kepada diri kita nak hadapi dengan PENUH POSITIF atau negatif ~~

oh haa LAGI satu,yg penyebab fitnah kepada diri sendiri..ni pun dapat dari kawan share kt fb.menarik nih...

..seorang wanita yg berani meletakkan in a relationship with kekasih bukan mahramnya itu...ia sedikit sebanyak telah hilang sifat malu dan segan dalam dirinya sebagai seorang..

bagi aku,itu sebenarnye menfitnah diri sendiri..atau pun menampakkan keburukan diri sendiri kt umum lah juge..well, itu pendapat peribadi..anda mungkin ada pendapat masing2.yg pasti, xyah la nak tunjuk a.k.a nk couple2 sangat...yeahh kate2 itu buat diri sendiri juge! ok lah..kalo nk baca full artikel kt mne dpt quote kt ats tuh sila baca rujukan dibawah...sekian saje tuk kali ni..terima kasih atas pembacaan ^^

Rujukan:
[1]Kisah Luqman Al- Hakim dan Anaknya
[2] ___ in relationship dengan....

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © aku.dia.kamu. Design By Best Website Design
Buy Traffic and Templates On Sales